Privat | Erhverv

Undgå identitetstyveri


Dit liv er blevet digitalt, og det er dine personfølsomme oplysninger også. Læs, hvad du selv kan gøre for at undgå identitetstyveri, og hvad vi kan gøre for dig, hvis uheldet er ude.


Sådan undgår du identitetstyveri


Du kan selv være med til at gøre livet svært for svindlerne og derved minimere din risiko for identitetstyveri. Vi har samlet 10 gode råd til dig:

 

1. Installér et antivirusprogram

Beskyt dig mod skadelige programmer med et antivirusprogram. Både din pc, smartphone og tablet bør beskyttes.

 

2. Hold dine programmer opdateret

Hackere og skadelige programmer udnytter sikkerhedshuller i programmer, apps og styresystemer. Opdatér jævnligt eller vælg automatisk opdatering, når du kan, så nye sikkerhedshuller automatisk bliver lukket.

 

 3. Undgå åbne trådløse netværk

De trådløse netværk (wi-fi), du benytter, bør være beskyttet med kryptering af typen WPA, WPA2 eller bedre. Det gælder både dit eget private netværk, og de netværk du benytter hos venner og på café.

 

4. Brug stærke passwords

Beskyt adgangen til din pc, tablet og telefon med en adgangskode. Brug forskellige passwords til forskellige enheder og tjenester. Brug stærke passwords med både tal, tegn og bogstaver. Dit kodeord må ikke være noget oplagt, som fx din fødselsdato eller navnet på din kone eller dit barn.

 

5. Pas på uopfordrede mails

Vær varsom med at klikke på links eller følge anvisninger i mails, du får tilsendt uopfordret. Åbn heller ikke vedhæftede filer i mails, du får tilsendt uopfordret. Det gælder også, når en mail ser ud til at komme fra en afsender, du kender. Svindlere udgiver sig ofte for at være SKAT, din bank eller din chef. Er du det mindste i tvivl, så kontakt den givne afsender, før du handler.

 

6. Hold dine personlige oplysninger tæt til kroppen

Skriv generelt ikke personfølsomme oplysninger i mails, på sociale medier eller på tvivlsomme sider på nettet. Hver gang du udleverer dine oplysninger, øger du chancen for, at dine oplysninger bliver stjålet og misbrugt.

 

7. Tag sikkerhedskopier af dine data

Tag løbende en sikkerhedskopi af dine dokumenter, din mail, billeder og andre filer. Det sikrer dig mod at miste data, hvis din computer, tablet eller telefon bliver stjålet, hacket eller går i stykker. 

 

8. Pas på flytbare medier

USB-nøgler, cd'er og eksterne harddiske kan være inficeret med skadelige programmer. Det er bedst at undgå at bruge dem, hvis de kommer fra en computer, du ikke kender. Brug kun fremmede flytbare medier, hvis du selv har godt styr på din computers sikkerhed.

 

9. Brug din sunde fornuft

Modtager du en mail eller ser en webannonce med et tilbud, der lyder for godt til at være sandt, er din mistanke sikkert velbegrundet. Brug din dømmekraft til at sortere svindlerne fra og vær kritisk, før du udleverer dine oplysninger.

 

10. Giv dine gode it-vaner videre til dine børn

Når dine børn begynder at gå på nettet på egen hånd, så bør du lære dem, hvad du selv ved. Sørg for, at de er kritiske og fortæl dem, at de skal spørge dig, hvis de bliver i tvivl.

Hvis uheldet er ude
Værd at vide

Hvis uheldet er ude


Digitale krænkelser kan være mange ting. Hvis du oplever at være blevet digitalt krænket, er det vigtigt, at du forsøger at begrænse skaden, så godt som muligt. 

 

Få hjælp ved identitetsmisbrug

Hvad er identitetstyveri?

Det er identitetstyveri, hvis nogen stjæler eller misbruger dine personlige oplysninger. Det kan f.eks. være dit CPR-nummer, der bruges til at oprette lån og købe varer i dit navn på nettet, eller hvis nogen spreder dine private billeder eller opretter en falsk profil i dit navn på Facebook.

 

Mere end 100.000 danskere bliver hvert år udsat for identitetstyveri. Ofrene står tilbage med et stort og uoverskueligt oprydningsarbejde, hvor enten ubetalte regninger vælter ind, eller private billeder og filer ligger spredt ud over internettet.

 

Tjek din indboforsikring

Det er en god idé at undersøge, hvordan dit forsikringsselskab definerer identitetstyveri, og hvad de kan hjælpe dig med, hvis uheldet er ude.

 

Hos os er Cyberforsikring en del af din Indboforsikring, og du kan derfor få hjælp, hvis din identitet bliver misbrugt på nettet. Vi hjælper dig både, hvis du oplever økonomisk misbrug, eller hvis din digitale identitet bliver brugt uden din tilladelse på de sociale medier.
Mistænker du identitetstyveri?

Er du blevet udsat for identitetstyveri,
eller har du mistanke om det, kan du ringe til os og få hjælp.

 

96 10 17 00

Telefonerne er åbne alle dage fra kl. 8-20


Har du brug for retshjælp?

Du kan søge om at få dækket sagsomkostninger hos Alm. Brand Retshjælpsdækning, hvis du skal sagsøge den, der har misbrugt din identitet. Retshjælpsdækning er en del af din Indboforsikring.

 

Læs om rethjælpsdækning 

Måske du overvejer

Indboforsikring
Produkt Indboforsikring
Undgå identitetsmisbrug
Forebyg skade Undgå identitetsmisbrug
Digitale forældre
Forebyg skade Digitale forældre