Privat | Erhverv

Flere udsættes for digital billedkrænkelse


Hos StopChikane oplever de, at flere henvender sig, fordi de er blevet udsat for, at nøgenbilleder eller -videoer af dem er blevet delt på nettet uden deres samtykke. 

Det er ikke kun et ungdomsproblem

StopChikane blev startet i 2017. Her ringer kvinder og mænd for at få hjælp og rådgivning til, hvordan de skal få standset overgrebet. 

Det er kvinder og mænd i alle aldre, der henvender sig, når de bliver opmærksomme på, at der er delt nøgenbilleder af dem på nettet. Det er ikke kun et ungdomsproblem. En stor del af dem, som henvender sig til os, er over 30 år. Det er utroligt ubehageligt for dem, og de fleste føler sig magtesløse, fordi de ikke ved, hvordan de skal standse, at billederne bliver spredt på nettet.


Signe Vahlun Projektleder StopChikane

Fire typer af digitale billedkrænkelser

Hos StopChikane ser de typisk fire former for krænkende billeddelinger:

 

1. Man får delt nøgenbilleder uden sit samtykke af en tidligere partner som hævn over, at forholdet sluttede.

 

2. Man oplever, at ens computer bliver hacket og private billeder stjæles og deles videre på nettet.

 

3. Man bliver fotograferet eller filmet i en intim situation, uden man ved det, og billederne eller filmen deles derefter.

 

4. Et billede af ens ansigt fra f.eks. Facebook eller Instagram bliver kopieret hen på en anden persons (typisk nøgne) krop og bliver delt. Det kaldes ’fake porn’, og billederne ser ægte ud.

Hævn og afpresning er ofte motivet

 

Ifølge StopChikane henvender hovedparten af kvinderne sig, fordi en tidligere partner har delt krænkende billeder af dem som hævn. Det kan være nøgenbilleder eller photoshoppede billeder af deres ansigt (fake porn), der bliver delt. 

 

Kvinderne opdager det ofte først, når deres venner og bekendte gør dem opmærksomme på det, eller de pludselig modtager mange venneanmodninger og beskeder fra nogen, de ikke kender. 

 

De fleste mænd, der henvender sig til StopChikane, har fået hacket deres mobil og pc eller er blevet optaget i intime situationer, uden de ved det. Optagelserne af mændene sker ofte med formål om at afpresse dem til at betale penge for ikke at offentliggøre billederne eller filmen. 

 

Ifølge StopChikane er det vigtigt at handle hurtigt, når man opdager det, så man kan prøve at standse spredningen hurtigst muligt. 

Dokumenter og anmeld billederne 

Det er meget ubehageligt at finde ud af, at der bliver delt krænkende billeder eller videoer af en på nettet. Oplever man det, er det vigtigt at prøve at begrænse skaden hurtigst muligt. 

 

1. Dokumentér, at det er sket. Tag et skærmprint af billederne. Det er dit bevis for misbruget. 

 

2. Kontakt Alm. Brand Cyberforsikring, og få hjælp til at standse delingen. 

 

3. Anmeld de krænkende billeder eller videoer til politiet. Vi kan hjælpe med anmeldelsen. 

Deling af billeder er strafbart
Værd at vide

Deling af billeder er strafbart


 

Det er ulovligt at dele seksuelle og krænkende billeder eller videoer af andre uden deres samtykke. Hvis man videresender eller offentliggør seksuelt krænkende materiale, kan det betragtes som en digital sexkrænkelse, man kan straffes for. 

 

Bliver man udsat for deling af nøgenbilleder uden sit samtykke, skal man derfor anmelde det til politiet. Det kan også være med til at stoppe spredningen af billederne. 

 

Læs mere om, hvordan man standser og forebygger deling af krænkende billeder på dkr.dk

Har du brug for retshjælp?

Du kan søge om at få dækket sagsomkostninger hos Alm. Brand Retshjælpsdækning, hvis du skal sagsøge den, der har misbrugt din identitet. 
Retshjælpsdækning er en del af din Indboforsikring. 

 

Måske du også overvejer

Indboforsikring
Produkt Indboforsikring
Undgå identitetstyveri
Forebyg skade Undgå identitetstyveri
Ungdomsforsikring
Produkt Ungdomsforsikring