Privat | Erhverv

Julens traditioner


Hvad spiser danskerne til jul?

Ifølge tal fra Coop Analyse hitter juleanden blandt danskerne juleaften. Blandt de 95 % danskere, der fejrer juleaften, er anden den mest populære spise juleaften. Lige efter følger flæskesteg, derefter kalkun, og som den mindst populære julemad har vi – måske som en overraskelse for nogle – gåsen. 

 

Kartofler skal der til

De fleste får kartofler til middagen juleaften, men også her er der tale om flere forskellige slags. 85 % spiser brune kartofler juleaften, og 86 % spiser hvide.

 

Og så er der kartoffelchips, som kun 15 % af danskerne får til julemaden. Og her er nordjyderne dem, der er gladest for chips på julebordet. Hele 32 % af nordjyderne dypper chips i sovsen juleaften, hvorimod nærmest slet ingen nordsjællændere gør det samme.

 

Juletræet med sin pynt

Juletræet med sin pynt


Juletræet er i Danmark en gammel tradition helt tilbage fra begyndelsen af 1800-tallet. Her blev det første juletræ, som vi kender det, tændt i 1808. Man mener, at traditionen stammer fra Tyskland, for juletræet, som vi kender det, kan spores tilbage til det sydlige Tyskland omkring 1500-tallet. Og i Danmark var det netop også hos tyske familier, vi så de første juletræer.

 

Man ved ikke, om der blev danset omkring træerne allerede dengang. Det første helt sikre vidnesbyrd om dans rundt om juletræet i et privat hjem er Peter Fabers julesang "Højt fra træets grønne top", der stammer fra 1847/1848. 

 

Der har stort set altid været lys på juletræet. Små levende lys kom på for at lyse træet op. De elektriske lys er med tiden blevet mere og mere populære – ikke mindst af sikkerhedsmæssige årsager – men de levende lys er dog fortsat meget brugte.

Hold øje med levende lys 

I Danmark er levende lys for de fleste en fast del af juletraditionen. Det gør desværre også, at julen er højtid for brandskader. Levende lys og tørt gran er nemlig en lumsk kombination, som man bør holde et vågent øje med.

 

Gode råd

  • Hold altid øje med levende lys og brug lysmanchetter af stanniol.
  • Brug selvslukkende lys i adventskranse og dekorationer.
  • Placer kranse og dekorationer, så de ikke kan antænde omgivelserne – pas f.eks. på flagrende gardiner.
  • Undgå levende lys på børneværelser.
  • Hav en brandslukker, en spand vand eller en vandkande i nærheden af juletræet, hvis du har levende lys i det.
  • Sørg for at have en røgalarm, der virker.

Gode råd om brand

Få rabat på din røgalarm og brandslukker

Som kunde hos os kan du få rabat på en lang række produkter, der hjælper dig til at sikre din bolig med bl.a. røgalarmer og en smart brandslukker til hjemmet. 

Læs mere her