Privat | Erhverv

Vidste du det om de danske juletraditioner?


Jul efter jul gentager vi de samme ting. Men hvad er historien bag? Hvorfor fejrer vi f.eks. i Danmark jul den 24. december og ikke som i de fleste andre lande den 25.? Og hvorfor hedder det jul og ikke kristmesse, som mange andre lande bruger?

Derfor fejrer vi jul den 
24. december

I de nordiske lande fejrer vi jul den 24. om aftenen med julemiddag og gaver og ikke som i resten af verdenen den 25. december om morgenen.

 

Forklaringen er simpel: Da Norden overgik til kristendommen, havde man intet ur og regnede en ny dag fra mørkets frembrud. Altså begyndte den 25. december allerede om aftenen den 24., og derfor fejrer vi jul her.

Jul og ikke kristmesse

 

Ordet "jul" kommer af det gamle nordiske ord "jól", der betyder fest eller højtid. Da danskerne blev kristne, blev fejringen af solhverv i januar slået sammen med den kristne fejring af Jesu fødsel i slutningen af december.

 

Kirken forsøgte også at indføre ordet "Kristmesse" som i det engelske "Christmas", men danskerne holdt stædigt fast i det mere mundrette "jul".

Hvorfor danser vi om juletræet?

Det at danse omkring frugtbarhedssymboler, som hellige træer og majstænger, er en meget gammel skik kendt fra flere steder i Europa. Men dansen om juletræet, er faktisk ikke noget, man kender til i hele verden, det er en særlig nordeuropæisk skik.

 

Vi kender det herhjemme allerede fra 1840'erne, bl.a. fra sangen 'Højt fra træets grønne top', og i de allerfleste danske hjem er det stadig en fast tradition.

Gaver under træet

De første juletræer var sparsomt pyntet med små gaver, der hang på grenene fyldt med spiselige ting som f.eks. honningkager, sukkerstokke, æbler, chokolade. Når julen så var forbi, fik børnene lov til at spise alle de lækre sager.

 

Med tiden udviklede gaverne sig, både indholdet, mængden og størrelsen, så der til sidst ikke længere var plads på selve træet. Derfor begyndte man at lægge gaverne ved siden af eller under træet.


Rør blot ikke ved min gamle jul

Så når vi holder fast i julens traditioner, er det f.eks. fordi vores hjerner elsker gentagelsen og gensynets glæde. Og også fordi traditionerne skaber værdi for os. Traditionerne kæder os sammen med tidligere generationer, ved at vi spiser den samme mad, som de gjorde, bager de samme småkager og synger de samme sange.

 

Der er dermed en god forklaring på, at mange elsker alt ved julen og ikke er meget for at ændre alt for meget ved traditionerne.