Privat | Erhverv

Gode råd til din julehandel på nettet


Med en forventning om, at en stor del af danskerne vil købe deres julegaver på nettet, sidder de cyberkriminelle klar og vil forsøge at udnytte danskernes online julegavejagt. Vi har derfor samlet et par gode råd til dig, så du kan undgå at havne i svindlernes net.

Tjek siden, du handler på

Tjek den side, du vil handle på. Hvis siden er falsk, vil der ofte mangle oplysninger. Er hjemmesiden dansk, bør der som minimum være en fysisk adresse og et CVR-nummer på virksomheden bag websiden. CVR-nummer kan du evt. slå op i CVR-registeret og se, om oplysninger på siden matcher med CVR-registrets.

 

Derudover er det en god ide at tjekke siden på Trustpilot. Her kan du læse andre brugeres anmeldelser af siden, og du vil ofte få en fornemmelse af, om siden er troværdig.

Hold øje med e-mærket

Handler du i danske netbutikker, kan du kigge efter e-mærket, der indikerer, at butikken er sikker at handle med. Derudover har e-mærket udviklet et nyt redskab, SIKKER SHOPPING, som kan hjælpe, når du handler online på udenlandske sider.

 

SIKKER SHOPPING viser dig, hvilke webshops, e-mærket har mistænkt for at være fup-butikker drevet af it-kriminelle. Disse webshops markeres nemlig med et rødt advarselsikon i alle dine søgeresultater.

 

Gå til e-mærket

Pas på phishingmails

De cyberkriminelle ved godt, at de fleste er glade for et godt tilbud. Derfor benytter de phishingmails og -sms’er samt falske websider med ekstra gode ’tilbud’ eller fupkonkurrencer. Phishingmail og -sms’er forsøger at lokke oplysninger ud af dig f.eks. ved at få dig til at klikke på et link til en falsk webside, der kan opsnappe dine personlige informationer eller kortoplysninger.

 

Hvis du er det mindste i tvivl om, hvorvidt der er tale om en phishingmail, så gå i stedet direkte ind på den pågældende butiks hjemmeside via din webbrowser og find tilbuddet der. Alternativt kan du kontakte butikken og forhøre dig om tilbuddet.

Når noget er for godt til at være sandt

Hvis et tilbud lyder for godt til at være sandt, så er det det nok også. Derfor er din kritiske sans vigtig at lytte til. Vær derfor ekstra kritisk overfor f.eks. sproget. Er det skrevet på dårligt dansk - for eksempel med åbenlyse grammatiske fejl eller direkte uforståelige sætninger. Tjek også afsender af mailen, både mailadressen og navnet, virker de troværdige

 

Ud over at du kan blive snydt for dine varer eller penge, så kan du også risikere, at websiden benyttes til at høste dine personlige oplysninger, så de kan sælges videre og bruges til yderligere svindel f.eks. identitetstyveri.

Få hjælp af Id-sikring

Har du din Indboforsikring i Alm. Brand, har du automatisk Id-sikring inkluderet. Med Id-sikring kan du få hjælp, hvis nogen misbruger dine personlige oplysninger. Ligesom du kan få flere gode råd til at undgå cybersvindel.

 

Få hjælp af Id-sikring

Måske du også overvejer