Privat | Erhverv

Gode råd til sikker julehandel


Nethandel er en nem og bekvem måde at få julegaverne i hus på. Men det gælder om at være på vagt i jagten på de gode tilbud, for svindlerne sidder også klar.

Tæt på 50 % har oplevet svindel på nettet

 

Den seneste måling af den oplevede it-kriminalitet i Danmark (It-anvendelse i befolkningen 2019, Danmarks Statistik) viser, at næsten halvdelen (47%) har oplevet sikkerhedsproblemer på nettet. Den mest udbredte form for cyberkriminalitet er falske mails (phishing). Herefter kommer ‘pharming’, hvor internetbrugere ledes til fupbutikker eller andre typer websider med forfalsket indhold.

 

Få julegaverne trygt under træet

Vi har samlet nogle tips til, hvordan du kan undgå at blive snydt og mindske risikoen for identitetstyveri, når du køber julegaver og jagter gode tilbud på nettet.

Tjek siden, du handler på

Tjek den side, du vil handle på. Hvis siden er falsk, vil der ofte mangle oplysninger. Er hjemmesiden dansk, bør der som minimum være en fysisk adresse og et CVR-nummer på virksomheden bag websiden. CVR-nummer kan du evt. slå op i CVR-registeret og se, om oplysninger på siden matcher med CVR-registrets.

 

Derudover er det en god ide at tjekke siden på Trustpilot. Her kan du læse andre brugeres anmeldelser af siden, og du vil ofte få en fornemmelse af, om siden er troværdig.

Hold øje med e-mærket

Handler du i danske netbutikker, kan du kigge efter e-mærket, der indikerer, at butikken er sikker at handle med. Derudover har e-mærket udviklet et nyt redskab, SIKKER SHOPPING, som kan hjælpe, når du handler online på udenlandske sider.

 

SIKKER SHOPPING viser dig, hvilke webshops, e-mærket har mistænkt for at være fup-butikker drevet af it-kriminelle. Disse webshops markeres nemlig med et rødt advarselsikon i alle dine søgeresultater.

 

Gå til e-mærket

Pas på phishingmails

De cyberkriminelle ved godt, at de fleste er glade for et godt tilbud. Derfor benytter de phishingmails og -sms’er samt falske websider med ekstra gode ’tilbud’ eller fupkonkurrencer. Phishingmail og -sms’er forsøger at lokke oplysninger ud af dig f.eks. ved at få dig til at klikke på et link til en falsk webside, der kan opsnappe dine personlige informationer eller kortoplysninger.

 

Hvis du er det mindste i tvivl om, hvorvidt der er tale om en phishingmail, så gå i stedet direkte ind på den pågældende butiks hjemmeside via din webbrowser og find tilbuddet der. Alternativt kan du kontakte butikken og forhøre dig om tilbuddet.

Når noget er for godt til at være sandt

Hvis et tilbud lyder for godt til at være sandt, så er det det nok også. Derfor er din kritiske sans vigtig at lytte til. Vær ekstra kritisk overfor f.eks. sproget. Er det skrevet på dårligt dansk - for eksempel med åbenlyse grammatiske fejl eller direkte uforståelige sætninger. Tjek også afsender af mailen, både mailadressen og navnet, virker de troværdige.

 

Ud over at du kan blive snydt for dine varer eller penge, så kan du også risikere, at websiden benyttes til at høste dine personlige oplysninger, så de kan sælges videre og bruges til yderligere svindel f.eks. identitetstyveri.

Icon_business_2color_NemID_noegle.svg
Udlevér ikke oplysninger om NemID

Vær opmærksom på mails og sms’er, der beder dig om at bekræfte dit seneste onlinekøb, eller som påstår, at du har betalt to gange og kan få penge tilbage ved at indtaste dine kreditkortoplysninger eller NemID via et link.

 

Husk, at ingen myndigheder eller virksomheder vil bede dig om at udlevere oplysninger om dit NemID eller MitID.

AB_ikon_profil.svg
Få hjælp af Id-sikring

Har du din Indboforsikring i Alm. Brand, har du automatisk Id-sikring inkluderet. Med Id-sikring kan du få hjælp, hvis nogen misbruger dine personlige oplysninger. Ligesom du kan få flere gode råd til at undgå cybersvindel.

 

Få hjælp af Id-sikring

Fik du også læst?

 

Nyhedsbrev

Jul uden brand og ubudne gæster

Nyhedsbrev

Få din hund godt igennem julen

Måske du overvejer

Indboforsikring
Produkt Indboforsikring
Undgå identitetstyveri
Forebyg skade Undgå identitetstyveri
Ungdomsforsikring
Produkt Ungdomsforsikring