Privat | Erhverv

Vær opmærksom, når du skruer ned for varmen


Et godt sparetip i en tid med stigende energipriser er at skrue ned for varmen. Men det kan få uheldige konsekvenser for din bolig, hvis temperaturen i boligen bliver for lav.

For lav temperatur kan være usundt for dit hjem

Som udgangspunkt bør temperaturen i din bolig ikke komme under 18 grader. Når temperaturen er for lav, stiger luftfugtigheden, ydervæggene bliver kolde, og risikoen for kondens øges. Og det giver desværre optimale forhold for skimmelvækst, som kan være usundt for både boligen og familiens helbred.

Temperatur_Ikon.png
Hold en jævn temperatur

Sørg for, at der er en jævn temperatur i hele dit hjem. Og vær forsigtig med at skrue markant ned for varmen eller helt slukke i rum, du ikke bruger ofte f.eks. gæsteværelser og lign. Det kan nemlig skabe uheldige kuldebroer og resultere i fugtskader.

Icon_business_2color_hus.svg
Husk at lufte ud

God udluftning er noget af det vigtigste, du kan gøre for at bevare et godt indeklima. Luft ud kortvarigt flere gange om dagen, f.eks. 5-10 minutter 3 gange om dagen. Lav gennemtræk, så du får udskiftet luften. Og lad ikke vinduer stå åbent over længere tid, så rummet køles helt ned – det kan give kondens og fugt.

Undgå frostsprængte rør i sommerhuset

Mange bruger efteråret til at gøre sommerhuset vinterklar. Og her kan mange måske være fristet til at slukke helt for varmen pga. de høje energipriser. Men det kan ende med at være en rigtig dårlig idé, hvis ikke man forbereder sig ordentligt. For når du skruer ned for varmen eller slukker helt, øger du risikoen for frostsprængte rør, der kan resultere i en omfattende vandskade – og i de tilfælde, dækker forsikringen ikke.

 

Det bedste er derfor at lukke for vandet ved hovedhanen og tømme alle rør for vand, så mindsker du risikoen for frostsprængte rør. Lukker du ikke huset helt ned, er det vigtigt at sørge for, at huset er tilstrækkeligt opvarmet. Er der vand i rørene, bør sommerhuset typisk være opvarmet til mere end 12-14 grader.

Frost_Roer_Ikon.png
Sådan forebygger du frostsprængte rør

  • Luk hovedhanen og tøm vandbeholder og rør for vand.
  • Luk udvendige vandhaner, tøm dem for vand og kobl vandslanger fra.
  • Tøm toiletcisterner og gulvafløb for vand og hæld sprinklervæske eller andet frostvæske i.
  • Lad alle vandhaner stå åbne.
  • Tøm vaske- og opvaskemaskinen for vand.

Fik du også læst?

Nyhedsbrev

Undgå at give tyven arbejdsro i den mørke tid

Nyhedsbrev

5 gode råd til sikker julehandel

Måske du overvejer

Husforsikring
Produkt Husforsikring
Fritidshusforsikring
Produkt Fritidshusforsikring
Indbrud
Forebyg skade Indbrud