Privat | Erhverv

Presse | dec 23, 2017 00:00

​Banken kan redde dig fra snyd på nettet

Christian Stokholm, Presserådgiver abchsh@almbrand.dk
Gaver, der aldrig dukker op og kopier i stedet for den originale vare. På trods af at mange butikker og banker har advaret om snyd på nettet, er der alligevel mange, som hvert år oplever at bliver narret. I år har 700 kunder i Alm. Brand Bank fået hjælp til at gøre indsigelser mod beløb, der er hævet fra deres kreditkort.

Julen er hjerternes fest. Men også fupmagere med falske hjemmesider har en fest op til jul. For der er desværre mange der oplever at blive snydt på nettet. Selvom man er varsom og holder øje med falske tilbud på hjemmesider og sociale, kan man alligevel være uheldig. ”Vi ser desværre mange sager, hvor danskere bliver snydt på nettet. Bare i år har vi næsten haft 700 sager, hvor kunder er kommet til os for at få hjælp med indsigelser,” siger vicedirektør i Alm. Brand, Michael Iversen. Antallet af indsigelser er steget støt de senere år. I 2013 var tallet 311, så der er tale om mere end en fordobling, viser tal fra Alm. Brand Bank.

 

Kontakt forhandleren og ellers banken

De digitale tyve er dygtige. Ofte handler det om, at køberen slet ikke får tilsendt nogen vare. Michael Iversens råd til kunder, der har været udsat for snyd, er at de som det første kontakter forhandleren, som varen er købt af. ”Har man fået tilsendt en kopivare, skal man bede om en adresse, hvor man kan returnere varen til. Og har man ikke fået sin vare, skal man rykke for det. Hjælper det ikke, så skal man kontakte sin bank, som kan hjælpe med en indsigelse for at få ført pengene tilbage,” siger Michael Iversen. Indsigelsesordningen kan bruges, hvis man har betalt med kort. Har man betalt med en bankoverførsel, er man ikke omfattet af ordningen.

 

Læs købsbetingelserne

Det sker også, at man som kunde bliver lokket af et utroligt tilbud om at købe en vare og udelukkende betale for at få den tilsendt. Men her skal man være grundig med at læse handelsbetingelserne, råder Michel Iversen. ”Det er let at blive fristet af sådan et tilbud. Men det er altså vigtigt at pløje handelsbetingelserne igennem, så man ved, hvad man går ind til” opfordrer han. Ofte fremgår det nemlig kun med småt i betingelserne, at det rent faktisk er et abonnement, man køber. Og så bliver der trukket penge på kortet hver måned efter købet. ”Hvis man ufrivilligt er nået dertil, så er det bare om at få opsagt abonnementet hurtigst muligt. Her kan banken også rådgive, hvis man som kunde er i tvivl,” siger Michael Iversen.

 

Alm. Brands huskeliste til netkøbene

  • Se efter e-mærket - når du handler på en e-mærket webshop, er du sikker på, at webshoppen lever op til gældende dansk lov.
  • Betal altid med kort – så er du beskyttet af Indsigelsesordningen, hvis varen aldrig dukker op, eller hvis sælger hæver for meget på din konto.
  • Undersøg sælgeren/webshoppen, som du overvejer at handle med. Kig også efter oplysninger om indehaveren, adressen på webshoppen, mailadresse osv.
  • Læs salgs- og leveringsbetingelser inden du trykker køb. Så ved du, hvad du siger ja til, når du godkender en handel online.
  • Gem altid kvitteringen – den er dit bevis for dit køb. Tjek også at beløbet på kvitteringen stemmer overens med, hvad der er hævet fra din konto.