Privat | Erhverv

Presse | dec 17, 2020 09:46

Sådan undgår du en grim fyrværkeriskade

To flasker Bollinger Champagne
Med et par enkle huskeregler kan du blive fri for at tilbringe nytårsaften på skadestuen. Alm. Brand har de senere år oplevet en stigning i fyrværkeriskader på årets sidste dag og advarer mod den farlige cocktail af alkohol og fyrværkeri.

Selvom nytårsfesten formentlig bliver anderledes for de fleste i år, er fyrværkeri nok stadig et uundværligt element i fejringen af det nye års komme.

 

Men kombinationen af alkohol og fyrværkeri er som bekendt en farlig cocktail, og de senere år har Alm Brand oplevet en stigning i antallet af ulykker, der er relateret til fyrværkeri nytårsaften.

 

Ulykker, der ofte betyder heftige brandsår, øjenskader og høretab.

Så slemt er der dog ingen grund til, at det går, minder skadesdirektør i Alm. Brand Brian Wahl Olsen dog om.

 

- Vi ved det jo alle sammen godt. Men alligevel kan vi komme til at glemme det, når vi er i festligt lag og skal jonglere med både champagne, cigar og sikkerhed. Desværre ser vi alt for tit, at sikkerheden bliver prioriteret sidst – og så kan man virkelig komme galt af sted, siger han.

 

Ifølge Brian Wahl Olsen er der et par enkle råd til, hvordan man styrer uden om de værste skader til nytårsfesten:

  1. Hold aldrig fyrværkeriet i hånden, men sørg for at holde tilpas sikkerhedsafstand til fyrværkeriet – hellere for langt end for kort.
  2. Hav altid sikkerhedsbriller på, når du tænder fyrværkeri. Få købt brillerne i god tid og tjek, at de kan bruges af de børn og voksne, der skal have dem på den pågældende aften. Er de for store eller små, går du på kompromis med sikkerheden.
  3. Sæt aldrig fyrværkeriet i en flaske fra nytårsmiddagen. Sørg for at købe et ordentligt rør, du kan sætte godt ned i jorden, så fyrværkeriet kommer fra start i den rigtige vinkel.
  4. Tjek vejret – både på forhånd, og når du står ved affyringen. Blæser det meget, bør du overveje at lade være med at fyre af, da raketten risikerer at ryge et helt andet sted hen, end du har regnet med.
  5. Opbevar dit fyrværkeri forsvarligt og ikke i nærheden af brandbare materialer. Tjek desuden, at fyrværkeriet er CE-mærket som loven kræver.