Privat | Erhverv

Presse | mar 25, 2021 14:10

Giv sommerhuset et forårstjek og undgå dyre skader

Jacob Bülow Hansen, Senior presserådgiver abjcha@almbrand.dk
Vinteren kan have været hård ved dit sommerhus. Et grundigt forårstjek gør, at skaderne ikke udvikler sig.

For mange sommerhusejere er påsken en vigtig milepæl, der ringer foråret ind. Men inden man lader sig rive med af frokost på terrassen og lunere tider, skal sommerhuset gøres forårs- og sommerklar. Dit sommerhus kan nemlig have fået mange skader under vinteren, der kræver din opmærksomhed nu.

 

”Påsken er en oplagt tid til at få overblik over, hvordan sommerhuset er kommet igennem vinteren. Det er også nu, at du med fordel kan planlægge resten af forårets og sommerens vedligeholdelsesprojekter,” siger Brian Wahl Olsen, skadedirektør i Alm. Brand.

 

Ifølge Alm. Brands skadesafdeling ses skaderne især på sommerhuse, der har stået ubenyttet hen hele vinteren.

 

”Det er en god ide at gå sommerhuset igennem, når vinterens frost og sne er væk. I sommerhuse, der har været uden opsyn hele vinteren, kan skader opstå og udvikle sig over lang tid. Og når huset er uopvarmet, er det også mere sårbart overfor skader,” siger Brian Wahl Olsen.

 

Grundig gennemgang

Et grundigt forårstjek består af en ind- og udvendig gennemgang, hvor man kigger efter synlige tegn på skader og skadedyr.

 

”Mange sommerhuse ligger i nærheden af vand og områder med meget vind, og det tærer på sommerhusets facader, så det er vigtigt at gennemgå husets overflader som tag og ydermuren,” siger Brian Wahl Olsen og fortsætter:

 

”Mus huserer også ofte i sommerhusområder, og deres gnaveri kan ødelægge elinstallationer og øge risikoen for brand, så det er vigtigt med en gennemgang af alle ind- og udvendige arealer. Og så har en forårsrengøring og god udluftning heller aldrig skadet nogen,” siger Brian Wahl Olsen.

 

Hvis du skal bruge noget af påsken på at gøre sommerhuset forårsklar, kan du tjekke:

 

Elektriske installationer
Tjek om elinstallationer er blevet påvirket af fugt eller ramt af skadedyr, som fx mus. Test også om HFI/HPFI-relæet fungerer.

 

Vandrør
Undersøg vandrørene for frostsprængninger. Hvis de ligger ved ydermuren, er der større risiko for frostskader. Se efter synlige tegn på skader og utætheder, inden du tænder for vandet.

 

Vinduer
Dårligt vedligeholdte vinduer kan give råd og svamp. Tjek derfor, om træværk, maling og fuger er intakte. Er der tegn på råd?

 

Taget
Et utæt tag kan give vandskader og føre til svamp og råd. Tjek derfor taget for løse tagsten eller -plader, er der buler i taget eller skader på tagrender og nedløbsrør?

 

Facader og ydervægge
Revner og sprækker gør, at vand og fugt kan trænge ind i murværket. Tjek derfor murene for revner og tjek også fugerne. De skal være faste og ensartede.

 

Fundament og sokkel
Soklen er et af de mest udsatte steder på dit hus, og en revne kan medføre, at fugt trænger op i huset. Tjek derfor for revner og mørke områder, der kan være tegn på fugtskader.

 

Skadedyr
I taget kan der være hvepseboer. Se efter sprækker ved gulv, som mus kan komme indad. Gnaver de i elinstallationer øges risikoen for brand.