Privat | Erhverv

Presse | nov 25, 2022 14:00

Pas på cyber-svindlere på Black Friday

Danskerne har for alvor taget tilbudsfesten Black Friday til sig. Det gælder også online, men der er grund til at være varsom. Alm. Brand advarer mod netsvindlere, der skruer særligt op for aktiviteterne i forbindelse med Black Friday og kommer her med gode råd til, hvordan du sikrer dig mod at gå i fælden.

Black Friday er en fest for tilbudsjægere – men også for netsvindlere, der erfaringsmæssigt skruer op for aktiviteterne i tiden op til den store handelsdag. Derfor er der netop nu grund til at være ekstra opmærksom, før du klikker ’betal’ i webshoppen.

”Der er mange ting, vi bør være opmærksomme på for at skabe tryghed omkring Black Friday. Det kan for eksempel være, at yngre generationer giver bedste- og oldeforældre en hjælpende hånd, når de skal shoppe online til børnebørnene op til jul. Men svindlerne bliver hele tiden dygtigere, så vi kan alle falde i fælden, hvis vi ikke passer på,” siger Hjalte Laursen, der er privatdirektør i Alm. Brand Group. Han peger på, at vi skal være særligt opmærksomme her i den mørke tid, hvor vi har flere indendørs aktiviteter. Vi får stadigt flere digitale gadgets i hjemmene, som spreder flere og flere digitale spor.

Her følger nogle af de forhold, du bør være særlig opmærksom på, når du handler på nettet.

Hold på dine betalingsoplysninger
Falske mails og hjemmesider vil lokke dig til at klikke for at franarre dig og misbruge dine data – det, der også bliver kaldt phishing. Cyberkriminelle opretter op til Black Friday falske web-butikker og udsender mails med falske tilbud. En hovedregel er: Brug din sunde fornuft. Hvis tilbuddene er for gode til at være sande, er det en god ide at holde sig væk. Vær kritisk. Tjek sproget i mailen, gå webbutikken efter i sømmene, tjek fx om den e-mærket, kontakt din bank ved mistanke om svindel, så betalingen kan standses.

Varen leveres ikke
Måske får du aldrig den vare, du har bestilt. Måske er den urimeligt forsinket. Måske modtager du en forkert vare. Måske er den leverede vare defekt. Her kan der både være taIe om svindel og om butikker med tvivlsom service. Hvis du ikke har modtaget det, du har bestilt, er du selv forpligtet til at forfølge sagen og skal kontakte webbutikken som det første. Hvis du har mistanke om svindel, skal du tage fat i din bank, som kan hjælpe med at forfølge sagen.

Gode råd fra E-mærket
Et af det vigtigste råd, når du handler på Black Friday, er at tage de kritiske briller på og ikke lade begejstringen løbe af med dig. Hold øje med, om hjemmesiden er e-mærket. E-mærket er en non-profit organisation, der er stiftet af en række store organisationer for at styrke sikkerheden i e-handlen.

Det er nemt at tjekke, om en webshop er e-mærket. Tjek det her.


4 tips – det skal du holde øje med

  • Tjek ’Om os’ på hjemmesiden. Lyder den amatøragtig eller mangler den helt?
  • Ekstremt billige mærkevarer – er det simpelthen for godt til at være sandt?
  • Sprogfejl – mange fupbutikker bruger maskinoversættelser, og det ses!
  • Underlige web-adresser, der ikke stemmer overens med de varer, der udbydes.

Alm. Brand tilbyder en af markedets bredest dækkende cyberforsikringer, som en del af den almindelige indboforsikring. Forsikringen omfatter hjælp ved identitetstyveri og -misbrug, adgang til hjælp og rådgivning døgnet rundt via en hotline, psykologhjælp, geneudbetalinger samt en cyberalarm, som afsøger dine registrerede data både på det åbne internet og det såkaldte Deep Web og Dark Web, og advarer dig, hvis dine data bliver fundet.

Læs om Alm. Brands Cyberforsikring.