Privat | Erhverv

Presse | sep 15, 2022 08:00

Corona gav rekordsalg af trampoliner: Kan føre til flere skader i efterårsstormen

Der er risiko for flere flyvende trampoliner under de kommende efterårsstorme, advarer Alm. Brand. (Foto: Ukendt)
Da danskerne blev hjemsendt, eksploderede antallet af trampoliner i danske haver. Alm. Brand advarer nu om de alvorlige skader, trampolinerne kan medføre i de efterårsstorme, der er på vej.

Der skød usædvanligt mange trampoliner op i de danske villakvarterer under den første coronanedlukning.

 

Det bekræfter tal fra Coop Analyse, hvor salget af trampoliner steg ekstraordinært med 35 procent i 2020 i forhold til 2019. Salget slog rekord i marts 2020, hvor Danmark første gang lukkede ned.

 

Selvom flere børn har nydt hoppeture, så bekymrer de mange trampoliner skadesdirektør Henrik Bundgaard i Alm. Brand Group, nu hvor sæsonen for kraftig blæst og storme er gået i gang:

 

- Flyvende trampoliner er desværre en af de typiske årsager til skader ved kraftig blæst og storme. Når vinden får fat, flyver de rundt og rammer drivhuse, vinduer og biler for ikke at tale om personer. Det er decideret farligt.

 

Derfor opfordrer Henrik Bundgaard kraftigt til, at de danske børnefamilier får styr på trampolinen, inden det for alvor begynder at blæse:

 

- Med flere trampoliner i de danske haver er det endnu mere vigtigt, at trampolinen fastgøres forsvarligt eller pakkes helt ned nu, hvor sæsonen for storme er begyndt.

 

Sidste år blev det til 10.000 stormskader, der tilsammen kostede 219 mio. kr. ifølge brancheforeningen Forsikring & Pension. Det betragtes som en stille stormsæson sammenlignet med 2011, 2013 og 2015, hvor der var henholdsvis 57.000, 178.000 og 52.000 stormskader.

 

- Det er vigtigt, at vi forebygger skader. Ikke alene er det en voldsom oplevelse, når stormen rammer, men det kan betyde genhusning, hvis huset for alvor er ødelagt. Det bedste, man kan gøre, er at følge de gode råd om at fastgøre trampoliner, beskære træer tæt på huset og gennemgå tag for løse tagsten, siger Henrik Bundgaard.

 

Skader forvoldt af flyvende trampoliner ved storm dækkes som udgangspunkt af de fleste hus-, fritidsforsikringer, hvis der har været vindstød på over 17,2 m/sek. På forsikringsvejret.dk kan du se, om der har været storm på din adresse.

 

Sådan forebygger du stormskader

  • Gennemgå dit hus - tjek, om tagsten ligger, som de skal, og om der er revner, sprækker eller utætheder i husets tag eller mure.
  • Beskær træer, der står tæt på huset.
  • Fastgør trampolinen med jordankre, der er lavet til stormsikring. Fjern eventuelt dugen eller pak trampolinen helt ned.
  • Sæt grill, havemøbler og krukker indenfor, eller stil dem i læ. Læg også flagstangen ned, hvis det er muligt.
  • Bor I tæt på vand, og har dit hus kælder, vil huset være i risiko for at få vand i kælderen, hvis det både regner og stormer. Så sørg for, at dine ejendele i kælderen ikke står direkte på gulvet. 

 

Kilde: almbrand.dk