Privat | Erhverv

Presse | mar 06, 2023 14:00

Alm. Brand: Tag skovl, tæppe og en opladt mobil med i bilen

Biler på vejen i sne
DMI varsler snestorm fra i aften og generelt vintervejr med sne i det meste af landet. Erfaringerne hos Alm. Brand viser, at snestorm ofte betyder biler i rabatten, sammenstød, piskesmæld og helt uforudsigelige forhold på vejene. Rådet fra skadesdirektør Henrik Bundgaard i Alm. Brand er derfor: Tag en hjemmearbejdsdag, hvis det er muligt, og hvis du endelig skal afsted, så tag en skovl og et tæppe med.

DMI lover sne og blæst af stormstyrke mandag og tirsdag.

 

Sne, storm og snedriver på over en meter hen over vejene. Det kan blive virkelighed for store dele af Danmark fra i aften, og det har fået skadesdirektør i Alm. Brand Henrik Bundgaard til at frygte trafikkaos og bilulykker på stribe, når sneen nærmer sig landet.

 

"Sne og storm er en rigtig dårlig cocktail for trafikken. Vinden kan få sneen til at fyge og pakke sig, og ofte lægger sneen sig som dynger over vejen, og forholdene kan ændre sig på få meter. Vores erfaring er, at sådanne forhold gør, at biler nemt kører i rabatten, støder sammen med andre, ligesom vi også ofte ser personskader som fx piskesmæld, hvis man ikke er meget opmærksom," siger Henrik Bundgaard. Han peger på, at netop fordi kalenderen er skiftet til marts, og vi i weekenden kunne mærke solen varme i ansigtet, så kan et pludseligt vejrskifte komme bag på os – og nogen har måske allerede taget vinterdækkene af bilen.

 

Vi forventer trafikale udfordringer
"Vi forventer, at snestormen og udsigten til snevejr over det meste af landet vil give en del trafikale udfordringer over hele landet. Derfor anbefaler vi at stå tidligere op i morgen og komme afsted i god tid, så du ikke behøver køre stærkt – og hvis du har mulighed for at arbejde hjemme, så kunne det være en rigtig god ide," siger Henrik Bundgaard. Han peger på, at netop med snestorme, så kan der være store lokale forskelle på snemængden, der er faldet. Selvom der er tørvejr, hvor du bor, så kan der være snekaos få kilometer væk.

 

"Det lumske ved den slags vejr er, at det er så forskelligt, hvor og hvor meget det rammer. Vejen kan være fin og tør et sted, og når du kommer rundt om et sving, så kan der ligge en meter drivsne på tværs af vejen. Så det er med at køre forsigtigt og passe på," siger Henrik Bundgaard.

 

Husk tæpper, skovl og mobiltelefon
Han anbefaler derfor også, at man forbereder sig, hvis man begiver sig ud på vejene under en snestorm eller snestorm-lignende forhold. Det betyder tæpper i bilen, en skovl til at grave bilen fri, hvis uheldet er ude samt en opladt mobiltelefon og noget mad og drikke. Man kan nemlig ikke nødvendigvis forvente hurtig hjælp, hvis uheldet er ude.

 

"Vejhjælpen kan godt blive presset meget på tirsdag, hvis det bliver slemt, selvom al mandskab er på arbejde. Der kan være rigtig mange biler, der har brug for hjælp til at blive trukket fri eller transporteret på værksted. Så det er en god ide at forberede sig på, at der kan være ventetid," siger Henrik Bundgaard.

 

Gode råd, hvis du har brug for at bevæge dig ud i trafikken:

1.
Tænk dig godt om, når du kører og sænk farten.

 

2. Stå tidligere op end normalt og kom afsted i god tid, så du ikke behøver at presse farten på vejen.

 

3. Har du sommerdæk på, så skal du være meget forsigtig, og vi anbefaler, at du lader bilen stå og tager offentlig trafik. 

 

4. Vær forberedt med tæpper i bilen, skovl samt en opladt mobiltelefon.

 

5. Hav telefonnummeret med på Vejhjælp, hvis du får brug for det.