Vi har overdraget vores bank- og leasingaktiviteter til Sydbank-koncernen. Her ser du, hvordan du kan få hjælp fremover.

Privat | Erhverv

Ny bil


Læs med i vores guide, hvor vi hjælper dig med at finde ud af, hvordan du skal anskaffe din næste bil, så det passer til dit behov og dit budget, og hvilke forsikringsløsninger der er bedst for dig og den bil, du vælger. 

Hvad er dit behov og budget? 

Beslutningen om at købe, lease eller dele din næste bil er stor, og du er uden tvivl interesseret i at træffe den rigtige beslutning. For de fleste er det ikke en nem beslutning, da der er rigtig mange muligheder, når det gælder valget af din fremtidige bil. Først og fremmest er det vigtigt, at du kender dit bilbehov og dit budget.

Kend dit behov

For at vurdere, om du f.eks. skal vælge køb eller leasing, er det en god idé at afdække dit behov på forhånd. Hvis du har styr på dine reelle behov, lader du dig ikke forblinde af en bil, der er populær, men som måske ikke rummer det, du har behov for. Det er sjældent, at en storfamilie har samme behov som en city-single. Spørg dig selv, hvilken bil og hvilket ejerskab du reelt har behov for.

 

Nogle af de spørgsmål, du kan stille dig selv for at blive klogere, er:

 

  • Hvor mange kilometer kører du om året?
  • Hvor ofte skal du benytte bilen?
  • Kører du mere i bestemte perioder af året?
  • Hvornår skal den udskiftes?
  • Er det til privatkørsel eller erhverv?
  • Skal bilen have alt det nyeste udstyr?

 

Hvis du f.eks. kører mange tusinde kilometer om året, og det betyder meget for dig, at din bil udskiftes med jævne mellemrum, skal du måske overveje at lease en bil. Hvis du derimod holder din bil i længere tid og har mulighed for at binde større kapital, så er bilkøb en god løsning for dig.

Kend dit budget

En ting er at finde ud af, hvilken bil du kan lide, og hvad du skal bruge den til. En anden er at finde ud af, hvad du har råd til, og hvordan du får mest ud af dine penge. Passer det dig godt at have en fast ydelse pr. måned, så du kan holde dig problemfrit og stabilt kørende? Eller er det mere dig at betale en større engangsydelse i starten og ikke være afhængig af en leasingaftale? Det er væsentligt, at du gør op, hvor stor en risiko du er villig til at løbe, og hvor stabile du ønsker, at dine månedlige omkostninger er.

 

Nedenstående spørgsmål kan hjælpe dig godt på vej:

 

  • Hvor mange penge kan - og vil - du bruge på bilen i den lange ende?
  • Hvor risikovillig er du i forhold til værditab?
  • Kan du håndtere uforudsete omkostninger?

Den store forskel på at købe og lease

Skal du købe, lease eller dele?

For dig, der kører langt

Lokker duften af ny bil? Hvis du kører mange kilometer og har brug for en bil i hverdagen, kan det godt betale sig at købe en ny bil. Du skal dog være opmærksom på, at den taber rigtig meget i værdi i de første år. Det er derfor ikke nødvendigvis en investering, der gør dig rigere. Det giver derfor også bedst mening at købe, hvis du ved, at du vil beholde bilen i fire til seks år. Det kan sjældent betale sig at sælge en ny bil efter mere end tre år.

 

En bil, der kommer direkte fra produktionshallen, er typisk mere driftssikker end en brugt, og du vil typisk opleve færre uforudsete udgifter. Servicedelene f.eks. dæk, kobling, udstødning etc. holder også længere i en ny bil. Køber du en ny bil, får du desuden nyvognsgaranti. Det betyder, at hvis du oplever fejl i materialer og funktioner i de første år, kan du få dem udbedret uden omkostninger. 

Billigt alternativ til leasing og køb af ny bil

Hvis dine økonomiske rammer ikke stemmer overens med dit behov for en ny bil, så kan du typisk spare penge ved at købe en brugt bil. Du kan sagtens finde en brugt bil, der er til at betale sig fra, og hvis du især har behov for kortere ture, giver det god mening.

 

Kig f.eks. efter en brugt leasingbil, da den har gennemgået service. Det kan være frustrerende at købe en brugt bil med en motor, der ikke virker, og sælger er over alle bjerge. Det er vigtigt, at du får vurderet bilens stand, og om sikkerheden på den brugte bil lever op til dine krav. 

Den nemme, sikre løsning

Uanset om du kører meget eller lidt, kan leasing være den optimale løsning, hvis du bare ønsker en fast månedlig pris. Du betaler for det meste en førstegangsydelse, der ofte er lavere end på en bil, du køber, og så er du kørende for et fast beløb om måneden. Når din aftale udløber, skal du aflevere bilen tilbage til udbyderen, og du skal ikke bekymre dig om videresalg. Desuden er der fuld garanti og service med i aftalen. På den måde slipper du for det store besvær med løbende vedligeholdelse.

  

Der er mange ting, du skal være opmærksom på, når du indgår en leasingkontrakt. Du skal oplyse et bestemt antal kilometer, du forventer at køre hvert år. Kører du flere kilometer, afregnes de ekstra kilometer nogle gange til en højere pris, end hvad det ville have kostet dig at tegne kontrakten for det korrekte antal kilometer fra begyndelsen. Andre gange afregnes der til en lavere pris. 

Når du kører en gang imellem

Hvis du kun kører bil ved særlige lejligheder, er det ikke sikkert, at du skal have en bil parkeret i din egen garage. Så kan det måske bedst betale sig at kigge efter en af de mange delebilsordninger, der er poppet op i de seneste år.

 

Med delebilsordninger får du adgang til flere forskellige typer biler. Du betaler efter forbrug og har adgang til delebiler over hele landet. Delebiler er et billigt alternativ til at have egen bil. Hvis du kun kører få gange om måneden og er god til at planlægge din kørsel, er det et godt alternativ til både køb og leasing af biler. 

God til længere ture

Har du brug for en bil i flere dage f.eks. til kortere ferie er lejebiler en god løsning. Lejebilerne er meget fleksible og et godt alternativ, hvis man ikke har brug for bil særligt ofte. De er dyrere end delebiler ved korte ture, men kan være en god forretning, hvis man kører langt og har brug for bil i flere dage. Private udlejer deres biler via portaler som GoMore, og det er som regel billigere end almindelig biludlejning.

Alternativ til bus og tog

I de større byer er der flere hundrede bybiler, som står klar til, at du kan leje dem ved få tryk på din smartphone. En bybil er yderst fleksibel, og du betaler kun for de minutter, du bruger. Med en app på telefonen er bilerne nemme at finde, og det er billigt at komme af med bilen, da offentlig parkering indgår i prisen. 

Vælg det rigtige billån

Uanset hvilken billøsning, du beslutter dig for, er det vigtigt, at den er tilpasset din økonomiske situation. Og her er finansieringen helt afgørende. Hvis du ikke lægger hele beløbet kontant, kan du typisk få finansieret dit bilkøb (eller leasing) hos bilforhandleren eller i din bank. Det er en god idé at sammenligne dine muligheder, da omkostninger og vilkår kan variere meget mellem låneudbyderne. Det vigtigste er, at du vælger et lån, der er tilpasset din økonomiske situation, så du kan overholde låneaftalen. 

 Læs mere om Billån

Bilforsikringen skaber tryghed

Når først du har fået dig en bil, kommer spørgsmålet om, hvilken bilforsikring du skal vælge. At have den helt rigtige bilforsikring er nemlig en afgørende tryghedsfaktor, når du sætter dig bag rattet. Også her kommer dit behov i spil, da der findes mange forskellige forsikringstyper. For mange bilejere kan forsikringsmarkedet være en jungle, når man skal finde den helt rigtige bilforsikring. Vi har derfor lavet denne guide, der gør det nemmere for dig at få et overblik over de forsikringer, du har brug for.

 

Lovpligtig og valgfri bilforsikring
Når du skal have ny bil, fabriksny som brugt, skal du i gang med at vurdere dit behov for forsikringer. Det er lovpligtigt, at du som minimum tegner en ansvarsforsikring til din bil. Du kan også vælge at udvide din dækning ved at tegne en kaskoforsikring samt forskellige tillægsforsikringer.

 

Kaskoforsikring eller ej?
En kaskoforsikring er en forsikring, som dækker din bil, hvis den f.eks. bliver stjålet eller får en skade i forbindelse med et færdselsuheld. Det er en tilvalgsforsikring til den lovpligtige ansvarsforsikring.

 
Køber du en brugt bil, kan du overveje, om kaskoforsikringen overhovedet er pengene værd, når du sammenligner med bilens værdi. Omvendt er kaskoforsikring ofte et krav, hvis du låner pengene til bilen.


Tillægsforsikringer
Udover den lovpligtige ansvarsforsikring og den valgfri kaskoforsikring findes der en lang række tillægsforsikringer. De forudsætter typisk, at du har tegnet en kaskoforsikring, men så er der også mange muligheder.


Hvad koster en bilforsikring?
Prisen på din bilforsikring afhænger af en række individuelle risikofaktorer, hvorfor prisen varierer fra person til person. Jo større risiko, forsikringsselskabet forventer ved dig som kunde, jo højere er prisen også. Derfor er det ikke altid den samme pris, som du og dine venner får tilbudt. Forsikringsselskaberne kigger typisk på tidligere skader, alder, postnummer, biltype, dækning og selvrisiko, når de fastsætter prisen.

Læs mere om Bilforsikring og beregn din pris

Måske du også overvejer