VIGTIG NYHED | Vi overdrager vores bankaktiviteter til Sydbank. Har du spørgsmål som kunde, kan du finde svar her.

Privat | Erhverv

Barn på vej


Gravid, snart forældre for første gang - en lille ny baby i dit liv. For mange er det den største lykke i livet. Men det er også den ændring, der gør, at man for alvor begynder at bekymre sig. Ved at forberede dig og bruge ventetiden godt, kan du få styr på det meste. 

Brug den søde ventetid

Det føles nok som lang, lang tid fra du opdager, at der er en baby på vej, og til terminsdagen endelig kommer. Nyd, at du har god tid og brug den til at forberede dig godt. Du skal nok snart få hænderne fulde.

 

Sådan bliver du godt forberedt til familielivet

De fleste kommende forældre bruger ventetiden på at læse reglerne for barsel og tjekke arbejdspladsens muligheder for orlov. De kigger også deres økonomi, pension og forsikringer igennem. Hos andre fylder det mere, om bolig og bil passer til en børnefamilie. Her kan du læse mere om, hvad du bør overveje.

 

Børn er guld, men hvad er udstyret værd?

Du anskaffer dig sandsynligvis rigtig meget udstyr til den lille baby. Umiddelbart tænker du måske, at det bare drejer sig om mange småindkøb. Men lægger du beløbene sammen, bliver summen ret høj. Tænk bare over, hvad en barnevogn, seng, puslebord og en hel babygarderobe kan koste. Overvej derfor, om du skal forhøje beløbet på din nuværende indbosum i din indboforsikring, så du er bedre dækket. 

Læs mere om Indboforsikring

 

Uafhængigt af, om du er studerende, mellem jobs eller i arbejde, har du brug for en indtægt under barslen. Der er nogle uger, der er øremærket mor og nogle, der er øremærket far. Men de fleste af ugerne kan I selv fordele, så de passer bedst til netop jeres familie. 

Få styr på barselsreglerne

 

Når du eller din kæreste eller ægtefælle er på barselsorlov, går det ud over opsparingen og pensionen. Du tjener ikke så meget, som du plejer, og derfor indbetaler du mindre til din pension. Det er heldigvis nemt at gøre noget ved, så du indbetaler lidt ekstra selv før eller efter din barsel. 

Bliv klogere på pension

 

Få det fulde overblik over økonomien - det behøver ikke være svært

Tjek din pension og forsikring – hvem får pengene, hvis der sker dig noget? Skal det være dit barn eller din kæreste eller ægtefælle? Du har indflydelse på, hvem der bliver skrevet på papirerne hos pensions- og forsikringsselskabet. Kontakt os og få det på plads med det samme.

Hvem skal arve hvem?

Dit barn arver dig automatisk, når du dør. Hvis du ikke er gift med din kæreste, arver din kæreste ikke noget efter dig. For din kæreste kan det betyde, at halvdelen af jeres fælles ejerbolig skal gå i arv til jeres barn med det samme. Det hedder ‘at skifte bo’. Normalt kan man aftale med sine store børn, at man sidder i ‘uskiftet bo’, indtil man selv dør, men det gælder ikke med et mindreårigt barn. Dermed risikerer du at skulle sælge huset for at kunne betale arven kontant til barnet/børnene.

 

De samme regler gælder, hvis din kæreste dør og har børn, som du ikke er forælder til. Og det gælder alle din kærestes ejendele og penge. Med hjælp fra en advokat kan du og din kæreste få lavet et testamente, der sikrer, at I voksne arver nok til at kunne beholde hjemmet.

En lille baby fylder meget

Er der plads til at vokse i jeres bolig?
Sådan en sød lille baby fylder ikke meget, når de kommer. Kun sådan cirka en halv meter i længden. Men det gør deres udstyr til gengæld. Måske opstår der også et behov for flere værelser, så nattefreden er sikret? Hvis du tænker, at ventetiden skal bruges til at finde det næste hjem, så er der hjælp at hente. Brug lidt tid på at mærke efter, hvad der er det rigtige for dig at flytte til. Så skal vi nok hjælpe med rådgivning og evt. et boliglån, så du kan indfri drømmen. 

Læs mere om Boliglån

 

På farten som familie
Har du overvejet, hvordan du transporterer det lille nye familiemedlem? Er barnevognen og rejsekortet nok? Eller skal du skaffe en ladcykel, en bil – eller en større bil? Du kan vælge mellem to løsninger; enten købe og eje en bil eller lease en bil.

Pas ekstra godt på baby

Den første tid med den lille nye baby åbner dine øjne for alle de situationer, hvor du skal passe ekstra godt på din baby. Måske er det også nødvendigt at passe lidt bedre på dig selv og din økonomi?

 

Sørg for forsikring til dit barn
Er du Pluskunde, og har du selv en Ulykkesforsikring hos os, får dine børn under 3 år en Ulykkesforsikring til 0 kr. Du skal blot huske at få oprettet en police til dit barn.  

Læs om vores Ulykkesforsikring


Du har måske selv en smutvej til lægehjælp - men hvad med dit barn?
Når sygdom rammer, er det mere end svært at være tålmodig og vente på hjælp fra det offentlige sundhedsvæsen. Med en sundhedsforsikring kan du give dit barn de bedste muligheder for behandling, f.eks. fysioterapi eller en hurtigere adgang til operation. Hvis du selv tegner en sundhedsforsikring, kan du medforsikre børn og ægtefælle/samlever.

 
Børn kan medforsikres til og med det fyldte 18 år til en lavere pris. Er barnet mellem 18 og 28 år, kan de fortsat være medforsikret dog til almindelig pris.

Læs om vores Sundhedsforsikring

En god start på voksenlivet


De første par år med en nyfødt er dyre. Du skal skaffe meget udstyr, og pasning i f.eks. vuggestue er en stor udgift. Men hvad med at overveje, om der bliver mulighed for at lægge lidt til side, når børnene når skolealderen?

 

Børneopsparing er en hjælpende hånd
Måske synes du, at dit barn bør have en børneopsparing? Det giver god hjælp til starten på voksenlivet og studierne. Udbetalingen er tilmed skattefri, og dit barn betaler ikke skat af renten eller afkast på investeringerne.

  

Både du og bedsteforældre kan sætte penge ind uden at betale gaveafgift. De maksimale beløb ligger fast; 6.000 kr. om året – og maksimum 72.000 kr. i alt. De første indbetalte kroner bliver til en flot børneopsparing, som årene går. Især hvis du investerer pengene i værdipapirer. En børneopsparing kan du nemlig lave allerede fra barnet er 0 år - og helt til de er 14 år. Pengene er bundet, indtil barnet er mellem 14 og 21 år. Når du opretter børneopsparingen, skal du samtidigt beslutte, hvornår pengene skal udbetales til dit barn. 

Læs om Børneopsparing

Hvis uheldet er ude ...
Det er alt det gode og lykkelige, der skal fylde, når du er nybagt forælder. Men som forælder er du endnu mere afhængig af din indtægt, fordi du får nogle flere faste udgifter til f.eks. pasning og måske større bolig og en bil. Derfor bør du overveje at sikre dit barn, hvis du kommer til skade.

 

Tjek din pension og forsikring – hvem får pengene?
Sørg for at overveje, om det er dit barn eller din kæreste, der skal have udbetalingen fra dine forsikringer i tilfælde af, at det værste sker, og du dør, mens dit barn er lille. Hvis du skriver din kæreste på dine personforsikringer som begunstiget, så sikrer du familiens økonomi og forbrug, hvis der skulle ske noget med din erhvervsevne, altså din evne til at arbejde, eller hvis du dør.

  

Hvis der sker dig noget, kan det få store konsekvenser for din familie. Kan din familie blive boende i jeres hjem? Dit barn vil arve en væsentlig del af din formue, og derfor er det vigtigt, at du sørger for, at din partner får udbetalt en del af din livsforsikring, så familien kan blive boende i trygge rammer, selv om du mister livet. Det kan vi hjælpe dig med at få styr på - læs mere om de relevante forsikringer her:

Livsforsikring

Erhvervsevneforsikring 

Lønsikring

Opret testamente for at sikre hinanden og børnene
Det kan være en god idé at oprette et testamente, og I kan få hjælp af en advokat til dette. Det behøver ikke tage lang tid eller koste mange penge. Men det kan betyde, at din kæreste kan blive i jeres ejerbolig, hvis der sker dig noget. Mange ved ikke, at børnene arver mest, og det kan have store konsekvenser for din eller din kærestes økonomi.

 

Opret en børnepension
Det lyder selvmodsigende, men giver god mening; hvis du dør, før dit barn er 24 år, er det forsikret med en børnepension. Dit barn får udbetalt et månedligt beløb lige indtil barnets 24 års fødselsdag. Hos os kan du oprette en børnepension som en del af din livsforsikring.

Læs mere om Livsforsikring 

 

Skriv ned, hvem der overtager ansvaret for børnene
Hvis det allerværste skulle ske, og begge forældre dør, mens barnet er mindreårigt, er det en stor fordel for barnets trivsel, hvis du og din kæreste har lavet et børnetestamente, hvor I sammen skriver et ønske om, hvem der skal overtage forældremyndigheden. Det er enkelt og tager kort tid at få styr på. Men konsekvenserne er store, hvis du ikke foretager dig noget. På denne måde er du sikret indflydelse på, hvem der skal tage sig af dit barn. 

Måske du også overvejer