Privat | Erhverv

Hvem får din pension?


Mange af os er ikke opmærksomme på begunstigelsesreglerne på pensions- og forsikringsordninger. Men det er vigtigt at tage stilling til, hvem der skal stå som begunstiget på din pensionsordning. Det vil sige, hvem der skal modtage pengene fra dine pensions- og forsikringsordninger, når du dør.

Hvem får udbetalingen, når du dør?

Næsten hver anden dansker kender ikke reglerne for, hvem der får deres pension, når de dør. Det viser en spørgeundersøgelse, som analyseinstituttet Epinion har udarbejdet for brancheorganisationen Forsikring & Pension. I undersøgelsen har kun 40 % taget stilling til spørgsmålet. 45 % af de adspurgte afviser, at de har taget stilling til, hvem der skal have udbetalt deres pensioner og livsforsikringer, når de dør.

 
Du bestemmer selv, hvem der skal have pengene udbetalt, når du dør - du skal bare aftale det med dit pensionsselskab. Hvis du ikke tager stilling og vælger en begunstiget, bliver den automatisk udbetalt til dine nærmeste pårørende.

 

Rækkefølgen ser sådan her ud, alt efter om du har oprettet din pensionsordning før eller efter 1. januar 2008:

 

Før 1. januar 2008 Efter 1. januar 2008
1. Ægtefælle/registreret partner 1. Ægtefælle /registreret partner
  2. Samlever i fast forhold med fælles bopæl, der enten venter, har eller har haft fællesbarn eller boet sammen på den fælles bopæl de sidste 2 år før dødsfaldet
2. Livsarvinger (børn, børnebørn osv.) 2. Livsarvinger (børn, børnebørn osv.)
3. Arvinger efter testamente 3. Arvinger efter testamente
4. Udbetaling efter arveloven 4. Udbetaling efter arveloven

 

Vær opmærksom på, at afhængig af din tilknytning til den person i familien, du ønsker, skal have pengene, kan udbetalingen blive reduceret pga. boafgift, som er en afgift til staten. Der skal ikke betales boafgift, hvis udbetalingen går til din ægtefælle. 

 

Hvis du ønsker at ændre din begunstigede på din Livsforsikring i Alm. Brand, kan du bruge vores begunstigelseserklæring. Når du har udfyldt den, kan du sende den til sikkerpost.pension@almbrand.dk. 

 

Download begunstigelseserklæring

Hvornår skal jeg ændre min begunstigelse?

Du bør jævnligt sikre dig, at begunstigelsen passer til dig og din livssituation. Du bør f.eks. overveje at ændre ved begunstigelsen, hvis du bliver gift, skilt, får en samlever, får børn, hvis der er større ændringer i din økonomi, eller en af dine begunstigede dør. 

 

Har du en pensionsordning hos os, kan du i Mit Kundeoverblik se, hvem der er begunstiget på din pensionsordning. 

 

Log på Mit Kundeoverblik 

Måske du også overvejer

Pensionsopsparing
Produkt Pensionsopsparing
Sundhedsforsikring
Produkt Sundhedsforsikring
Livsforsikring
Produkt Livsforsikring