VIGTIG NYHED | Vi overdrager vores bankaktiviteter til Sydbank. Har du spørgsmål som kunde, kan du finde svar her.

Privat | Erhverv

Investering | sep 29, 2020 11:00

Analyse: Vindere og tabere ved valget i USA

Michael Friis Jørgensen, Chefanalytiker abmifj@almbrand.dk
Valget den 3. november er som altid et af de store emner på aktiemarkedet. Skal man investere ind i et amerikansk valg, er det som oftest bedst at eksponere sig i selskaber eller sektorer som vinder ved en af kandidaterne. Få vores bud på vindere og tabere.

For aktiemarkedet som helhed er det historiske billede ret stabilt - aktier har det med at falde en smule op til valget, men efterfølgende ret hurtigt rette sig op uanset, hvilken kandidat der bliver valgt.

For at man skal se en reel negativ effekt, også efter valget, skal både præsidentposten samt flertallet i de to kamre - Repræsentanternes Hus og Senatet - gå til samme parti. Det sker dog meget sjældent. Denne gang er det dog en sandsynlighed.

 

Valgprogrammerne giver indikationer

Markedets logik er ret simpelt. En præsident, selvom han trækker alle overskrifter, får sjældent ændret noget radikalt, hvis han ikke har begge kamre med sig, og aktiemarkedet foretrækker ”business as usual”.  


Vil man som investor investere ind i det amerikanske valg, er det som oftest bedst at eksponere sig i selskaber eller sektorer som vinder ved en af kandidaterne.


Selvom billedet altid er uklart, kan kandidaternes valgprogrammer samt hvilke optioner i de enkelte aktier der handles med størst udsving, give et billede af hvem vindere og tabere er ved de enkelte kandidater.

 

Overraskelser kan være på vej, men...

Joe Biden står rimeligt klart til at vinde, hvis vi både ser på meningsmålinger, hvordan markedet handler og på den krise både økonomien og sundhedsområdet er i. 2016 valget og Brexit har dog klart vist, at overraskelser generelt er på dagsordenen.


Ser vi på de to kandidater, er der nogle klare vindere ved hver af de to kandidater.

 

Kandidat 1: Joseph Robinette Biden

Den grønne sektor kan blive den helt store vinder, hvis Joe Biden tager præsidentembedet, grundet hans store planer om grønne investeringer (vil bruge 2 billioner USD på ren energi). Særligt ser vi infrastruktur aktier få et løft grundet hans plan om at skabe arbejdspladser samt fra generelt større offentlige investeringer hos Demokraterne. Covid-19 gør dog forskellen mellem kandidaterne på dette område mindre. 

Indenfor sundhedsområdet, støtter Joe Biden ligesom Obama universel sundhedsforsikring, hvilket kan understøtte nogle af de store amerikanske sundhedsforsikringselselskaber.

På den lidt mere odiøse side støtter han afkriminalisering af Cannabis, og arbejder på en kriminalitetsreform der skal mindske fængsling grundet Cannabis.

 

Omvendt kan teknologikrigen med Kina mindskes, hvis Joe Biden vinder.

 

Kandidat 2: Donald John Trump

De største vindere ved at genvalg af Donald Trump bliver nok de selskaber, som allerede har nydt godt af Trumps skattereform (som Biden truer med at rulle tilbage). Yderligere vurderes industrier som nyder godt af deregulering generelt herunder banker og kemi sandsynligvis at vinde ved et genvalg af Trump.

For store sociale-medie-aktier samt giganterne i den amerikanske tech-industri, er der større sandsynlighed for at de ikke bliver ramt af trusler om opsplitning og retssager om konkurrenceforvridning.  

Trump vil fortsætte sit spor med ”America first” og dermed mindre globalisering og verdenshandel. Det vil betyde vi skal producere tættere på vores egen verden, hvilket vil løfte efterspørgslen efter automatisering.

Vi har udvalgt en række selskaber og ETF’er som inspiration til mulige investeringer ved enten en Biden eller Trump sejr.


Joe Biden vinder        Donald Trump vinder 

 

Læs mere på vores temaside om det amerikanske valg.


Dette materiale er udarbejdet af Formuerådgivning i Alm. Brand, som en del af Wealth Management i Alm. Brand Bank A/S, datterselskab af Alm. Brand A/S. Alm. Brand Bank A/S er en finansiel virksomhed, der er underlagt tilsyn af Finanstilsynet. *Materialet udgør markedsføringsmateriale og kan ikke anses for at være en investeringsanalyse. Der gælder ikke et forbud mod at handle værdipapirer forud for udbredelsen af materialet. Materialet er omfattet af bankens generelle ansvarsfraskrivelser for investeringsanbefalinger. Bemærk afsenderne af Dagens Fokus ikke er uafhængige og kan modtage og udføre ordrer for kunder i Alm. Brand Bank. For yderligere oplysninger læs mere her.

Måske du også synes om

Start allerede i dag
Alm. Brand Investor Start allerede i dag
Bliv opdateret hver dag
Nyheder og analyser Bliv opdateret hver dag
Find din løsning
Test dig selv Find din løsning